forum index ~ schoffie's natuurfotografie forum ~
Johan van der Wielen
 
 HelpHelp   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   ~ Inloggen ~~ Inloggen ~ 

Workshop Kievitsbloemen & avondlicht ~ 22 apr. 2016

 
Plaats reactie     forum index -> Fotoworkshops en reizen naar binnen en buitenland
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
schoffie
uw natuurgids


Geregistreerd op: 20-9-2007
Berichten: 10160
Woonplaats: in de bosjes...

BerichtGeplaatst: do 21 nov, 2013 17:08    Onderwerp: Workshop Kievitsbloemen & avondlicht ~ 22 apr. 2016 Reageer met quote

Praktijkworkshop Kievitsbloemen & avondlicht


Vrijdag 22 april 2016
...een mooie foto maak je niet, die bestaat al. De kunst is niet het maken maar het zien...

De kievitsbloem
Eind april bloeit de misschien wel mooiste bloem die Nederland rijk is. De kievitsbloem (Fritillaria meleagris), familie van de lelie’s, is een prachtige, zeer zeldzame rode lijst plant en moeilijke plant. De planten doen er 8 jaar over om te gaan bloeien en zijn erg gevoelig voor schommelingen in het grondwaterpeil. Verder zijn ze volledig afhankelijk van de winterse overstromingen omdat de zaden zich drijvend verspreiden. Apart aan de bloem is de geblokte structuur en de regelmatige zeshoek van de bloemvorm, de enige bloem met deze Wiskundige vorm! Het gros is paars op een paar witte albino's na.

De vindplaats van de prachtige bloemen is op een aantal uiterwaarden plekken langs de Overijsselse Vecht, het zwarte water en de IJssel. Eén van de mooiste gebieden om deze bloem te zien is natuurgebied de Brommerd van Staatsbosbeheer nabij Hasselt, een gebied wat afgesloten is voor publiek en alleen onder begeleiding betreden mag worden.In deze praktijkworkshop mogen we met speciale toestemming van Staatsbosbeheer de Brommerd met zonsondergang en er na nog bij de kievitsbloemen. Maar niet alleen kievitsbloemen zullen te vinden zijn, ook pinksterbloemen en/of dotterbloemen. Samen geven ze een indrukwekkende kleurenpracht!Ochtend: zonsopkomst en sfeer!
Misschien wel het mooiste moment van de dag is in de avond bij zonsondergang. De lucht kleurt, het wordt kouder en de velden – en dus ook de kievitsbloemen – raken bedekt met een laag dauw. Wanneer de zon nog net over de dijk sneakt strijkt het warme licht over de bloemen en waden we ons in de gouden 10 minuten. Met tegenlicht en telelens kun je die intens gele beelden maken vol sfeer en zachtheid. Maar ook groothoek opnamen waarbij je de bloemen groot in beeld brengt met de hele omgeving erbij, incl. de zon.
Om je goed voor te bereiden beginnen we in de middag en werken we naar de zonsondegang toe. Ook ontvang je vooraf een uitgebreide digitale reader. In het veld komen diverse korte theoriemomenten aan bod om je te voeden met nieuwe ideeën.Samenvatting fotoworkshop
Deze workshop is geen macro workshop voor mensen die relatief nieuw zijn in de wereld van de detailfotografie maar juist een workshop voor de meer gevorderde fotograaf. Je beheerst de techniek van je camera en weet hoe macro fotografie globaal werkt. We gaan aan de slag met lichtval en sfeer, hoe kun je het licht gebruiken en wat zijn de verschillende soorten licht waarmee je kunt werken (natuurlijk en kunstmatig). In het veld krijg je tips en trucs, gaan we oefenen en heb je uitgebreid de mogelijkheid tot experimenteren en stellen van vragen.Let op!
  1. van april prachtig met zelfs momenten van nachtvorst en heldere zonsondergangen. Maar het kan voorkomen dat het er ècht slecht uitziet en de essentie van de workshop verloren dreigt te gaan. De natuur laat zich niet dwingen en mooie beelden maken betekent flexibel kunnen zijn met het weer in Nederland. Mocht het weer duidelijk niet mee willen helpen zal de workshop in overleg worden verplaatst naar één van de omliggende dagen. U dient daarmee rekening te houden! We willen namelijk naar huis met prachtige beelden!
  2. De kievitsbloem bloeit maar een tweetal weken per jaar. Gemiddeld is dat rond deze tijd maar afgelopen jaren bleek maar weer eens dat de natuur grillig kan zijn. Zo kan Staatsbosbeheer besluiten de kievitsbloemen activiteiten te verplaatsen naar voren of naar achteren, en zo ook deze unieke workshop. U wordt daarvan tijdig op de hoogte gesteld als dit het geval gaat worden maar u dient hier wel rekening mee te houden.
Aanmelding en informatie
De fotoworkshop start om 16:00 en eindigt na zonsondergang rond 22:00, u dient eigen eten mee te nemen voor tussendoor. De prijs van de fotoworkshop bedraagt 75 euro en is incl. digitale reader. U ondersteunt hiermee tevens Staatsbosbeheer om dit unieke gebied te beheren en behouden! Voor informatie over aanmelding, betaling en voorwaarden KLIK HIER. Wanneer u zich heeft aangemeld ontvangt u een bevestigingsmail met daarin de uitgebreide informatie met daarin het uitgebreide programma, wat mee te nemen, routebeschrijving, etc.

Met vriendelijke groeten en tot ziens,
Johan van der Wielen
fotocursus@schoffie.eu / 06-25064614


_________________


Laatst aangepast door schoffie op wo 01 apr, 2015 12:56, in totaal 7 keer bewerkt.
Naar boven
Bekijk gebruikersprofiel Stuur privébericht Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats reactie     forum index -> Fotoworkshops en reizen naar binnen en buitenland
Pagina 1 van 1