forum index ~ schoffie's natuurfotografie forum ~
Johan van der Wielen
 
 HelpHelp   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   ~ Inloggen ~~ Inloggen ~ 

15 okt. 2015 ~ Nacht van de Nacht

 
Plaats reactie     forum index -> schoffie's column
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
schoffie
uw natuurgids


Geregistreerd op: 20-9-2007
Berichten: 10160
Woonplaats: in de bosjes...

BerichtGeplaatst: do 15 okt, 2015 19:42    Onderwerp: 15 okt. 2015 ~ Nacht van de Nacht Reageer met quote

Op zaterdag 24oktober 2015 wordt de 11e ‘Nacht van de Nacht’ gevierd, een initiatief van de Natuur- en Milieufederaties. In heel het land zullen honderden kerken, kantoren, bruggen, torens, gemeentehuizen en monumenten de verlichting doven. Niet alleen kan lichtovergoten Nederland weer eindelijk eens genieten van het èchte donker maar ook is het belangrijk om een statement te maken in het kader van natuur en het milieu! Meer informatie kun je vinden op www.nachtvandenacht.nl. Als ambassadeur van de Nacht van de Nacht draag ik mijn steentje bij!

Gedicht 'de nachtfotograaf'
Mede ambassadeur dichter Ingmar Heytze heeft op basis van een selectie van mijn nachtbeelden een gedicht gemaakt, 'de nachtfotograaf'.Nederland 24/7 verlicht
Verlichting is een van de meest dramatische veranderingen voor onze natuur ons milieu. Straatverlichting, beveiligingslampen, verlichting van gebouwen en monumenten, lampen in de kassen, reclameborden en zware verlichting bij sportvelden. Waar de 24 uurs economie draait, is het licht. Continue verlichting lijkt onlosmakelijk verbonden aan onze nieuwe maatschappij. En zo is in Nederland nog maar nauwelijks een plekje te vinden waar het nog donker is.


sterrenhemel met orion vanaf het Westerstrand van Ameland. Het gele licht komt van de wal, aan de overkant van de waddenzee!

Niet nuttig en ook nog eens vervuilend!
Al dat licht kost energie, veel energie, sterker nog… heel veel energie! En veel van dat licht gaat ook nog eens verloren of wordt niet gebruikt. Onder de lantaarns langs een verlaten 80km/uur weg rijdt eens per uur een auto, verlichting van gebouwen schijnt zover omhoog dat het meeste licht verdwijnt in de ruimte, reclame borden worden nauwelijks bekeken en veel mensen vinden een donkere snelweg prettiger dan een verlichte. De 24/7 lichtvervuiling in Nederland doet een grote aanslag op onze fossiele brandstoffen en draagt voor een substantieel deel bij aan uitstoot van CO2 in de atmosfeer. En dan is het ook nog niet eens echt nuttig ook!


in het midden van het land zie je - zelfs bij een kraakheldere nacht - alleen nog maar de helderste sterren en de maan

Donker van belang voor mens en natuur
Maar niet alleen is het licht vervuilend en vaak weinig nuttig, het heeft ook nog eens een grote impact op mens en natuur. Veel mensen in 24/7 verlichtte gebieden kampen met slaapproblemen omdat het lichaam te weinig melatonine aanmaakt; het lichaam raakt ontregelt. En evenzo met de dieren om ons heen. Veel dieren zijn schemer- of nachtactief en door de continue verlichting wordt hun natuurlijk gedrag verstoord. Opeens ben je ’s avonds als prooidier zichtbaar voor predatoren. Maar ook diverse vogels blijven actief en raken zelfs gedesoriënteerd. Voor natuur en mens is het noodzakelijk dat het ’s nachts weer donker is, dat we weer gewend raken aan de veranderingen van de seizoenen in licht.


Genieten van de nacht op het donkere Kootwijkerzand. Zo gauw er echter een wolk langskomt zie je meteen de oranje gloed van de lichtvervuiling


Donker is ook gewoon mooi!
Naast alle impact op milieu, uitstoot en natuur heeft de lichtvervuiling ook een esthetische impact. De nacht is erg mooi, de kijk op een hemel met duizenden sterren, de melkweg of zelfs af en toe het kleurrijke noorderlicht is een voor mensen indrukwekkende ervaring. Mensen in verstedelijkte gebieden kunnen dit nauwelijks nog kunnen zien. En zelfs in Nederland zijn er nog maar weinig plekken die donker genoeg zijn om de hemel ècht te kunnen aanschouwen. Bij volledige afwezigheid van luchtvervuiling zijn met het blote oog bij een heldere nacht maar liefst 2500 sterren waarneembaar, in de verstedelijkte gebieden zijn dat er op dit moment nog maar een paar.


De magie van de nacht, duizenden sterren en de melkweg: Schiermonnikoog, de donkerste plek van Nederland


Nacht van de Nacht – aandacht voor het donker
Samen met Platform Lichthinder hebben de Natuur- en Milieufederaties de Nacht van de Nacht in het leven geroepen. Een avond waarop geprobeerd wordt zoveel mogelijk bedrijven, organisaties, gemeenten en particulieren te stimuleren die avond de buitenverlichting te doven. Op die manier wordt niet alleen een statement gemaakt om de lichtvervuiling te verminderen maar krijgen tevens mensen de kans om weer een echt van het donker te genieten. Op de bewuste 24 oktober zijn er in heel Nederland activiteiten te doen die te maken hebben met nacht en duister. Van nachtwandelingen door normaal afgesloten natuur tot verhalenvertellers, van sterrenkijken bij de sterrenwacht tot concerten in het duister en van lezingen of voordrachten van bekende Nederlanders, kunstenaars en wetenschappers.


Ook de maan kleurt rood als hij ondergaat, zeker als hij vlak voor zonsopkomst nog net boven de horizon te zien is


Doe mee en fotografeer de nacht
Geef je op voor één van de vele activiteiten tijdens de nacht van de nacht en sta ook stil bij de impact van lichtvervuiling en het belang van het donker. Kijk op www.nachtvandenacht.nl voor een avontuur bij jou in de buurt. Of … maak gebruik van het feit dat het op veel plekken donker zal zijn en trek er met je camera op uit. Niet alleen zijn er op diverse plekken nachtfotografie workshops (ikzelf sta op het Kootwijkerzand) maar ook biedt een donkere nacht voor jou als fotograaf ook eindelijk mogelijkheden om bezig te gaan met sterren, hemellichamen of geniet van het licht van de bijna volle maan dat op het landschap schijnt.


Bij volle maan zien we maar weinig sterren, toch helpt de maan ons landschapsfotografen de voorgrond te verlichten


Tips voor fotograferen in de nacht
De nacht biedt enorm veel mogelijkheden voor fotografie maar helaas werken de meeste van de automatische instellingen van de camera niet meer. Daarom hierbij een paar eenvoudige tips waarmee je van start kan gaan:
 • Gebruik een goed en stevig statief!
 • Zet je lens op manual focus (de auto focus doet niets in het echte donker)
 • Scherpstellen kun je bijvoorbeeld op de maan doen. Met life view kun je de maan zien. Als je aan je scherpstelwiel draait zul je de maan grote en kleiner zien worden, hoe kleiner hoe scherper. Anders je scherpstelling op oneindig en een klein tikje terug
 • Zet je camera op manual, de belichtingsmeter snapt weinig van de nacht
 • Gebruik lage diafragma waarden (dus grote opening) en begin met lange sluitertijden (10 seconden of meer)
 • Gebruik hoge ISO waarden, ondanks je statief. De hoge ISO is gevoelig voor ook de kleinste sterren
 • Om je camera stil te houden is een draadontspanner of draadloze afstandsbediening erg handig.
 • Zet de ruis-reductie-lange-sluitertijden uit, die zorgt ervoor dat het maken va neen fot extra lang duurt. En ruis verwijderen is altijd mooier in de nabewerking.
 • Experimenteer vanaf hier met verschillende sluitertijden en diafragma waarden. Hoe licht of donker je de foto maakt is aan jezelf… jij bent de kunstenaar!
 • Kleed je warm aan, je staat lang stil en wordt koud!
 • Stop reserve accu’s in je broekzak, in je tas worden ze koud en verliezen ze hun capaciteit.


En bovenal… geniet en laat je verbazen door de schoonheid van de nacht!
Heb je een mooie foto gemaakt van de nacht? Doe mee aan de fotowedstrijd van de Nacht van de Nacht en wie weet mag ik je met mij mee de nacht in tijdens een special masterclass voor de winnaars! Ga naar http://www.nachtvandenacht.nl/fotowedstrijd


Ondanks de lichtvervuiling op de wal een uniek moment op her strand van Ameland: jupiter, venus en de maan precies op één lijn
_________________
Naar boven
Bekijk gebruikersprofiel Stuur privébericht Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats reactie     forum index -> schoffie's column
Pagina 1 van 1